Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Zdroj: X60s (Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Nenávistný výrok Turka. Politici by měli uklidňovat, ne podněcovat napětí

Příspěvek europoslance Filipa Turka po atentátu na Trumpa vyvolal mezi lidmi vlnu kritiky, když místo uklidnění situace opět jen šíří nenávist.

Když jsem na sociální síti X narazil na výrok europoslance Filipa Turka, musel jsem si několikrát přečíst jeho slova plných jedu, abych uvěřil, že skutečně někdo s tak vysokou politickou pozicí a vlivem může veřejně šířit takovou nenávist. Jeho příspěvek, ve kterém označuje atentátníka na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za „liberálního dobytka“, se nesetkal s nepochopením nejen u mě, ale i u mnoha dalších.

Turek nejenže tímto dětinským způsobem podněcuje nesnášenlivost, ale dokonce se mýlí ve svém úsudku. Podle vyšetřovatelů je totiž atentátník registrovaným republikánem, což v kontextu americké politiky zcela popírá Turkovu tezi o „liberálnosti“.

Co mě na tomto incidentu ovšem znepokojuje mnohem více, je způsob, jakým někteří politici reagují na tragické události. S unáhlenými výroky jsme se totiž mohli setkat také v případě atentátu na Roberta Fica. Místo aby se nektěří politici snažili společnost uklidnit a podpořit soudržnost, volí raději cestu polarizace a rozdělování. Svými výroky jen rozdmýchávají zbytečnou nenávist mezi lidmi, kteří už tak žijí ve světě plném napětí a nejistoty. Jejich nepromyšlená slova nepomáhají situaci uklidnit, naopak přispívají k dalšímu rozdělení společnosti.

Není těžké pochopit, proč lidé na Turka reagovali s takovou nelibostí. Místo toho, aby využil své platformy k tomu, aby vyzval k jednotě a klidu, rozhodl se pro útok. A to nejen na konkrétního pachatele, ale na celou skupinu lidí, které označil za „zelené Khméry“. Tato zbytečná a nebezpečná generalizace je přesně to, co společnost potřebuje ze všeho nejméně. Rozhodně není na místě přilévat olej do ohně tak, jak se rozhodl právě zástupce Evropského parlamentu.

Turkova slova jsou nejen nebezpečná, ale v tomto případě také výrazně zavádějící. Představa, že atentáty a dehonestační kampaně jsou doménou pouze jedné politické skupiny, je mylná a nebezpečná. Skutečnost, že atentátník byl republikánem, ukazuje na složitost a mnohostrannost politického násilí, které nelze jednoduše připsat jedné skupině. Taková zjednodušení vedou jen k dalšímu nepochopení a rozdělení společnosti.

Bohužel, Filip Turek svým příspěvkem ukázal, že mu více záleží na polarizaci, nebo být za každou cenu tím zajímavým, než na skutečném řešení problémů. Je na čase, aby si politici uvědomili, a nemyslím tím jen zástupce Motoristů, že jejich slova mají váhu a že za ně nesou odpovědnost. A rovněž by si měli uvědomit, že politika není nástroj pro šíření nenávisti.

Zdroj: Sociální síť X

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mission News Theme od Compete Themes.